• Aktualności
  • Dom i Wnętrze
  • Biznes i Finanse
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda
No Result
View All Result
  • Aktualności
  • Dom i Wnętrze
  • Biznes i Finanse
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda
Subscribe
No Result
View All Result
Namaste.pl
No Result
View All Result

Comber z sarny – jakie ma właściwości odżywcze?

in News
comber

Comber z sarny to nie tylko wybitny smak, ale i kopalnia dobroczynnych mikroelementów. Co przemawia za jego jedzeniem? Oto wszystkie przewagi dziczyzny nad masową hodowlą zwierząt.

W czym comber z sarny jest lepszy od mięsa zwierząt z hodowli przemysłowych?

Comber z sarny, tak jak każdy inny rodzaj dziczyzny, jest mięsem całkowicie naturalnym. W przeciwieństwie do zwierząt pochodzących z hodowli przemysłowych leśne stworzenia nie są karmione sztucznymi, szkodliwymi substancjami. Gdy do diety złożonej z dziczyzny dołączy się lokalne, np. podlaskie wyroby i leśne owoce, otrzymuje się potrawy pełne wszystkich składników odżywczych.

Współcześnie coraz więcej ludzi zwraca uwagę na sposób hodowli zwierząt. Z tego względu osoby, które nie planują porzucić jedzenia mięsa, wybierają produkty ekologiczne. Jednym ze sposobów na zapewnienie sobie zdrowia są wyroby ze stworzeń z wolnego wybiegu. Drugim jest właśnie spożywanie dziczyzny.

Ile składników odżywczych zawiera comber z sarny?

Za jedzeniem combra z sarny i innych dań z leśnych zwierząt przemawia ich wyjątkowo niska kaloryczność. Porcja sarniny ważąca 100 g zawiera 120 kcal. Dla porównania taki sam kawałek mięsa wieprzowego z masowego chowu to aż 300 kcal. Co więcej, comber z sarny jest bogaty w pełnowartościowe, lekkostrawne białko. Przypada go aż 22 – 35 g na 100-gramowy plaster mięsa.

Comber z sarny ma ponadto mało tłuszczu. W tuszy zwierzęcia jest go zaledwie 2%. W przypadku wieprzowiny jest to od około 15% do 25% w zależności od zawartości mięsa w produkcie i miejsca, z którego zostało przygotowane (np. łopatki, karku, uda). Sarnina pełna jest też żelaza. Zawiera za to bardzo mało cholesterolu.

Dlaczego comber z sarny jest zdrowy?

Przyczyną korzystnego balansu składników odżywczych jest tryb życia zwierząt. Jako dzikie stworzenia leśne muszą one przemieszczać się, by znaleźć pokarm. Ruch poprawia spalanie tłuszczu.

Dla odmiany zwierzęta hodowlane trzymane są w boksach. Są przez to bardzo mało aktywne lub wcale. W efekcie w ich ciałach pojawia się nadmiar tkanki tłuszczowej. Wartości odżywcze pogarsza tuczenie ich sztucznymi produktami.

ShareTweetShare
Previous Post

Modelowanie ust – jak wybrać odpowiednie szkolenie?

Next Post

Meble do sypialni – jak dopasować je do wystroju wnętrza?

Next Post
meble sypialniane

Meble do sypialni - jak dopasować je do wystroju wnętrza?

Please login to join discussion
pogotowie kanalizacyjne

Jakie sytuacje wymagają interwencji pogotowia kanalizacyjnego?

6 grudnia 2023
grawerowanie laserem

Jak przebiega grawerowanie laserem?

6 grudnia 2023
lekarz medycyny pracy

Jakie są obowiązki pracodawcy związane z medycyną pracy?

5 grudnia 2023
firma malujaca elewacje

Malowanie elewacji – jak wybrać odpowiednią firmę?

5 grudnia 2023
drewniany domy

Jak zabezpiecza się domy drewniane całoroczne przed warunkami atmosferycznymi?

30 listopada 2023
rtg zebow

Jakie są alternatywy do RTG zębów?

30 listopada 2023
zestaw montazowy kompresora

Jakie elementy zawierają kompletne zestawy montażowe kompresora?

29 listopada 2023
walkownica do ciasta

Czym różni się domowa wałkownica do ciasta od profesjonalnego urządzenia?

29 listopada 2023
ADVERTISEMENT
Namaste.pl

Menu

  • Aktualności
  • Dom i Wnętrze
  • Biznes i Finanse
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda

No Result
View All Result
  • Aktualności
  • Dom i Wnętrze
  • Biznes i Finanse
  • Moda i styl
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Zdrowie i Uroda