Świeże pieczywo to klucz do pysznych kanapek czy dodatków do wielu potraw kuchni polskiej, jednak nie zawsze mamy szansę na zakup świeżo wypiekanego chleba prosto z piekarni. Nie ma nic gorszego niż czerstwe pieczywo pozbawione smaku i aromatu, dlatego warto wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać.
Świeży chleb – jakie pieczywo kupować?
Na okres przydatności pieczywa w pierwszej kolejności wpływa jakość składników, jakie zostały wykorzystane do jego pieczenia. Najdłuższą świeżością mogą pochwalić się chleby czy bułki z mąki żytniej, mąki pełnoziarnistej oraz pieczywo wypiekane na naturalnym zakwasie, które zachowują swoje walory smakowe nawet do kilku dni od zakupu. Każda, nawet niewielka piekarnia rodzinna powinna posiadać w swoim asortymencie chleby żytnie czy razowe, jednak warto wybierać tylko te, do wypiekania których nie stosuje się spulchniaczy czy ulepszaczy smaku, które znacznie skracają termin spożycia pieczywa. Warto również pamiętać, że naturalny chleb pszenny nieco szybciej wysycha, jednak można temu zaradzić odpowiednim sposobom przechowywania.
W czym przechowywać chleb – chlebak
Chlebak to standardowy element wyposażenia polskich kuchni, który pozwala zachować pieczywu świeżość przez dłuższy czas. Aby tak się stało, chlebak powinien być odpowiednio wykonany, najlepiej z drewna lub bambusa, które charakteryzują się naturalnymi właściwościami umożliwiającymi optymalną cyrkulację powietrza. Chleb można dodatkowo owinąć lnianą ściereczką, która dodatkowo wchłonie wilgoć i zabezpieczy pieczywo przed nadmiernym wysychaniem. Zamiast drewnianego chlebaka można użyć pojemnika z plastiku czy metalu pamiętając jednak, aby posiadał on niewielkie otwory przepuszczające powietrze.
Zobacz także: https://lifemag.pl/aktualnosci/
Jak przechowywać chleb – oryginalne opakowanie
Chleb opakowany w plastikową folię to wciąż dość powszechny widok, dlatego powstaje pytanie, czy przechowywanie go w tej formie nie spowoduje jego schnięcia. Pieczywo może być przechowywane w woreczku czy papierowej torbie tylko pod warunkiem jego bieżącego spożycia. W przeciwnym razie chleb czy bułki już po 1-2 dniach od wypieczenia stracą swoją świeżość.
Jak przechowywać pieczywo – zamrażarka
Jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywane pieczywa jest jego mrożenie, co może być nieco zaskakujące. Jednak pragnąc zachować smak i aromat pełnowartościowego chleba z piekarni na dłużej, warto szczelnie zapakować go w torbę, plastikową lub papierową i włożyć do zamrażarki, gdzie może leżeć nawet do 3 miesięcy i to bez ryzyka utraty jego cennych właściwości.