Stawy to ruchome połączenia kości, które umożliwiają swobodne poruszanie się i wykonywanie pełnych, możliwych zakresów ruchu. Dobry stan stawów zapewnia prawidłowe ich funkcjonowanie, zapobiegając ścieraniu mazi stawowej i tym samym uszkodzeniom oraz zwyrodnieniom. Niestety często dochodzi do wielu schorzeń, które powodując ból i dyskomfort utrudniają codzienne życie i wykonywanie prostych czynności. W leczeniu chorób stawów ważne są zarówno odpowiedni poziom aktywności fizycznej, jak i prawidłowa dieta, która zapewni im dobry stan oraz wspomoże regenerację. Dieta w chorobach stawów powinna być oparta na zaleceniach dotyczących zdrowego odżywiania. Jak wzmocnić stawy przy pomocy diety i co ma wpływa na odbudowę chrząstki i mazi stawowej?
Białko
Jedną z funkcji pełnionej przez białko w organizmie jest funkcja budulcowa. Wchodzi ono w skład nowych tkanek, struktur mięśniowych i chrząstek stawowych. W diecie powinna znajdować się zatem jego pełnowartościowa forma pochodzenia zwierzęcego. Źródłem białka są jaja, produkty mleczne (mleko, jogurty, chude sery, twarogi), chude mięso (drób, wołowina) oraz ryby.
Wapń
Wapń jest makroelementem pokarmowym, który wraz z fosforem buduje strukturę kości i stawów. Niedobór wapnia prowadzi do osteomalacji oraz osteoporozy. Dlatego też dieta w leczeniu chorób stawów powinna zawierać odpowiednią ilość tego składnika. Bogate w wapń są produkty mleczne (sery podpuszczkowe, twaróg), sardynki, nasiona roślin strączkowych i jarmuż.
Kolagen
Kolagen to białko, które występuje w tkance łącznej. Zapewnia stawom elastyczność, tworzy struktury ścięgien i więzadeł. Jest odpowiedzialny za wytrzymałość i odporność tkanki chrzęstnej na uszkodzenia mechaniczne. Jego synteza oraz zawartość w organizmie zmniejszą się wraz z wiekiem. Dieta bogata w produkty z kolagenem zapewni prawidłową produkcję mazi stawowej oraz zwiększy elastyczność tkanki chrzęstnej. W kolagen bogate są żelatyna spożywcza, szprotki, mięso, chrząstki oraz podroby. Syntezę kolagenu w organizmie zwiększa kwas askorbinowy, czyli witamina C. Dlatego też należy zapewniać odpowiednią jej podaż wraz z owocami cytrusowymi, papryką, porzeczkami, natką pietruszki i warzywami kapustnymi.
Witamina D
Witamina D jest odpowiedzialna z prawidłowe budowanie kości, zębów oraz tkanki chrzęstnej. Jej zbyt niskie stężenie prowadzi do bólów kości, stawów oraz osłabia siłę mięśniową i może przyczyniać się do reumatoidalnego zapalenia stawów RZS. Witamina D może być syntetyzowana w organizmie człowieka dzięki promieniom słonecznym. Niestety w okresie jesienno-zimowym niemal 90% społeczeństwa cierpi na jej niedobór. Należy zatem wprowadzić dodatkową suplementację tą witaminą oraz zwiększyć spożycie żywności ją zawierającą, czyli tłustych ryb morskich (łosoś, węgorz, śledzie, tran, makrele, sardynki, tuńczyk) oraz grzybów.
Antyoksydanty/ przeciwutleniacze
Antyoksydanty działają przeciwzapalnie, zapewniają organizmowi ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Procesy te mogą mieć destrukcyjny wpływ na stan stawów. W antyoksydanty bogate świeże owoce i warzywa oraz orzechy, oleje roślinne i herbaty.
Niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3
Niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego oraz wzmacniają układ immunologiczny, wspomagając leczenie m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów. Bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 są tłuste ryby morskie, owoce morza, olej lniany, orzechy włoskie i olej rzepakowy.
Więcej porad dotyczących zdrowia przeczytasz TUTAJ.