Zastanawiasz się, jaki alkohol można wypić do kolacji? Wbrew pozorom to nie jest wszystko jedno, jakim rodzajem trunku będziesz się raczyć przy spożywaniu ostatniego posiłku dnia. Co więcej – ma to jeszcze większe znaczenie, kiedy na kolację zapraszasz gości. W tej materii łatwo popełnić faux pass, a wówczas twój wizerunek gospodarza może znacznie ucierpieć. Zatem, jaki alkohol powinniśmy pić do kolacji?
Jaki alkohol do kolacji na zimno?
W pierwszej kolejności zastanówmy się nad kolacją złożoną w całości tylko i wyłącznie z dań i przekąsek na zimno. W tym wypadku zdecydowanie najlepszym wyborem będzie czysta wódka. Niemniej jednak wódka nie każdemu przypadnie do gustu. Zwłaszcza jeśli ty i twoi goście chcecie zachować świeżość umysłu, to raczej powinniście raczyć się do kolacji białym wytrawnym winem. Świetnym rozwiązaniem będzie również wytrawny szampan, zwłaszcza jeśli kolacja ma bardziej uroczysty charakter. W sytuacji jednak kiedy szampan będziemy podawać jako aperitif, to może on wówczas być słodki. Niemniej jednak wtedy musimy również zwrócić uwagę na przekąski, które nie mogą być słone.
Alkohol i dania na ciepło
Nieco inaczej wygląda sytuacja, kiedy na kolację podajemy dania na ciepło. W tym wypadku dobrym rozwiązaniem może być choćby whisky lub wytrawna wódka. Niemniej jednak wyjątek stanowią tutaj dania oparte na drobiu lub też warzywach. W przypadku drobiu najlepszą opcją będzie zdecydowanie białe wino wytrawne. Jeśli jednak podstawą dania jest kaczka, to powinniśmy serwować czerwone wino wytrawne. Odpowiednio dobrany alkohol do rodzaju potrawy ma dobry wpływ na proces jej trawienia.
Jakie kieliszki do alkoholu?
Kolejną ważną kwestią jest również dobranie odpowiedniego kieliszka do rodzaju alkoholu. W przypadku wódki powinniśmy stosować małe kieliszki o pojemności od 25 do 60ml. Takie kieliszek, choć to rzadkość, może mieć nóżkę. Przeważnie kieliszki do wódki posiadają dość grube dno. Kieliszek do wódki trzymamy za nóżkę lub jak najniżej jego spodu, aby nie ogrzewać wódki ciepłem swoich dłoni. Czerwone wino podajemy w większych kieliszkach z pękatą czaszą. W przypadku wina białego stosujemy kieliszki znacznie mniejsze i smuklejsze i najczęściej mają kształt tulipana. Szampana można podawać w kieliszkach smukłych, wąskich i wysokich. Whisky z kolei podajemy w niskie szklance w kształcie walca, która ma przysadzistą budowę i grube dno. To szklanki po pojemność 200ml. Whisky możemy podawać z lodem. Jak więc widać wybór odpowiednich kieliszków jest ogromny. Warto wiedzieć, jak prawidłowo podać alkohol.